Μια προσπάθεια του Thalassa Karadeniz για την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Τους βίους των Αγίων επιμελείται ο θεολόγος κ. Ελευθέριος Σαββουλίδης.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Άγιος Μάρτυς Σώζων ο εκ Λυκαονίας της Μικράς Ασίας



Ο Άγιος Σώζων έζησε τον 3ο αιώνα και πριν γίνει χριστιανός ονομαζόταν Ταράσιος. Καταγόταν από τη Λυκαονία της Μικράς Ασίας, αλλά ζούσε στην Κιλικία. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ. Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός στάθηκε πράος απέναντί τους. Έλεγε συχνά στους άλλους που τον έβλεπαν να αδικείται: «Μου είναι ντροπή να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή και κήρυττε το λόγο τού Ευαγγελίου. Όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό.

Κάποτε ο Άγιος Σώζων βρέθηκε στην Πομπηιούπολη της Κιλικίας. Εκεί, είδε ένα χρυσό άγαλμα της θεάς Άρτεμης. Αγανάκτησε με τη σκέψη ότι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από την πείνα και οι ειδωλολάτρες φτιάχνουν πολυτελή είδωλα. Τότε με πολύ θάρρος, απέκοψε το χέρι του αγάλματος, το πούλησε και τα έσοδα τα διαμοίρασε στους φτωχούς.
Ο έπαρχος της Κιλικίας Μαξιμιανός, μόλις το έμαθε, αναστατώθηκε και άρχισε να συλλαμβάνει, να φυλακίζει και να τιμωρεί πολλούς ανεύθυνους χριστιανούς. Όταν το έμαθε ο Άγιος Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και στις απειλές του με ήρεμο ύφος απάντησε ότι μέσα στο ναό το άγαλμα ήταν άχρηστο, ενώ έτσι ωφέλησε και κάποιους φτωχούς. Αμέσως τότε ο Μαξιμιανός οργισμένος, διέταξε τον θάνατό του. Αφού τον βασάνισαν σκληρά, τον έριξαν στη φωτιά, όπου ο πράος και ζηλωτής βοσκός, απήλθε προς τον Κύριο.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα είναι πολιούχος της Λήμνου. Οι Λήμνιοι ναυτικοί, θεωρούσαν σωτήρα τον Άγιο Σώζοντα, διότι κάποτε έσωσε τους ναυαγούς μετατρέποντας την κάπα του σε βάρκα. Σαν αντίκριζαν λοιπόν τα αναμμένα καντήλια, σταυροκοπιόταν και έκαναν μια ευχή, να τους έχει καλά ώστε να επιστρέψουν σώοι στο νησί τους.
Σύμφωνα με την τοπική παράδοση της Λήμνου, ο ναός του Αγίου Σώζοντος, κτίστηκε σε αυτή τη θέση έπειτα από υπόδειξη του ιδίου του Αγίου με θαυματουργικό τρόπο. Στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα ο ναός, υπήρχε ανέκαθεν ένα αγίασμα, ένα πηγάδι με γλυκό νερό, το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας. Εκεί κοντά, ένας κάτοικος του γειτονικού χωριού Φισίνη, βρήκε μια παλιά εικόνα του Αγίου Σώζοντος. Την έφερε στο χωριό, αλλά το άλλο πρωί η εικόνα βρέθηκε πάλι στο ακρωτήρι, κοντά στο αγίασμα. Αυτό επαναλήφθηκε πολλές φορές, ώσπου ο Άγιος Σώζων παρουσιάστηκε σε κάποιον ευσεβή βοσκό και του υπέδειξε τον τόπο που ήθελε να χτίσουν εκκλησία και να τοποθετήσουν την εικόνα του. Συγκεκριμένα, του είπε να ξεκινήσει το πρωί, όπως κάθε μέρα, να πάει προς τη μάντρα του και εκείνος θα τον καθοδηγήσει.
Έτσι και έκανε. Όμως τότε ένα παράξενο φαινόμενο συνέβη. Όπως περπατούσε, πίσω του ήταν νύχτα και μόνο μπροστά του, στο δρόμο προς το ακρωτήρι, ήταν ημέρα. Ακολουθώντας λοιπόν το θαυματουργικό μήνυμα του Αγίου Σώζοντος, έφτασε στο ακρωτήρι, στον τόπο που όπως κάθε μέρα βρίσκοταν η εικόνα και εκεί το φαινόμενο σταμάτησε. Κατάλαβε λοιπόν,ότι αυτό ήταν το μέρος όπου ο Άγιος Σώζων ήθελε να χτιστεί ο ναός. Έτσι έκτισε εκεί ένα ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Σώζων. Η Εκκλησία μας εορτάζει και τιμά την μνήμη του στις 7 Σεπτεμβρίου.

Άγιος Μάρτυς Σώζων ο Πολιούχος της Λήμνου

«Δι’ ομφής ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσέβειας αγώνας, απτοήτως διέδραμες και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων ανδρικώς, δια τούτο διασώζεις εκ πειρασμών, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σου πάσιν ιάματα»

«Τον αληθή και θεοφόρον Μάρτυρα, και αθλητήν της ευσεβείας δόκιμον, συνελθόντες ανυμνήσωμεν, μεγαλοφώνως πάντες σήμερον, Σώζοντα τον θείον μύστην της χάριτος, ιάσεων δοτήρα πλουσιώτατον. πρεσβεύει γαρ τω Θεώ υπέρ πάντων ημών»

«Μαρτύρων αγλάισμα, επιστασία τη ση, Λημνίους διέσωσας εκ της δουλείας δεσμών αεί τους τιμώντας σε. έχοντες γαρ ως όλβον τιμαλφή των λειψάνων θήκην σου την αγίαν ανακράζομεν μάρτυς ημάς εκ δυσμενούς απειλής Σώζων διάσωζε»

Επιμέλεια:  Ελευθέριος Σαββουλίδης για το Thalassa Karadeniz


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου