Μια προσπάθεια του Thalassa Karadeniz για την ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Τους βίους των Αγίων επιμελείται ο θεολόγος κ. Ελευθέριος Σαββουλίδης.

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Άγιος Μάρτυς Φωκάς ο Κηπουρός εκ Σινώπης του Πόντου


Ο Άγιος Μάρτυς Φωκάς ο Κηπουρός ο «Φιλόξενος Άγιος»

Ο Άγιος Φωκάς γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Σινώπη του Πόντου. Όλα του τα υπάρχοντα ήταν ένας κήπος, που από νέος καλλιεργούσε με μεγάλη επιμέλεια και εξοικονομούσε από αυτόν τα απαραίτητα. Η ενασχόλησή του αυτή με τα φυτά, τα άνθη, τα λαχανικά και τους καρπούς τον ευχαριστούσε πολύ. Το εισόδημά του από τον κήπο ήταν πολύ μικρό. Καθώς όμως ήταν πολύ οικονόμος και ολιγαρκής στις ανάγκες του, μπορούσε πάντοτε να διαθέτει και κάτι για τους φτωχούς.
Αλλά δεν έμενε μόνο σ’ αυτά. Την άνοιξη και το καλοκαίρι κάτω από τη σκιά και μέσα στις ευωδίες του κήπου του, το φθινόπωρο και το χειμώνα κάτω από τη στέγη του σπιτιού του, μελετούσε με ευχαρίστηση τα ιερά βιβλία. Έλεγε μάλιστα σ’ εκείνους, που τον έβλεπαν να μελετάει: «Και η ψυχή μας είναι κήπος, που χρειάζεται την περιποίησή της για να μη βγάζει αγκάθια και τριβόλια». Αλλά ο Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός, ήθελε και όλες οι ψυχές να είναι κήποι πνευματικοί. Γι’ αυτό λοιπόν, όπου μπορούσε, συντελούσε στον καθαρισμό και την καλλιέργειά τους. Και ενώ πουλούσε τα λαχανικά και τα φρούτα, έλεγε συγχρόνως και λόγια μεγάλου πνευματικού κέρδους. Έτσι δεν ωφελούσε μόνο τους χριστιανούς, αλλά πολλές φορές κέρδιζε και τους ειδωλολάτρες. Το σπίτι του ήταν κοντά στην πύλη του κάστρου που επικοινωνούσε με το λιμάνι, γι’ αυτό ποτέ δεν του έλειπαν οι φιλοξενούμενοι, άλλοτε ξένοι ταξιδιώτες, άλλοτε φτωχοί.
Εκείνη την εποχή είχε κηρυχτεί μεγάλος διωγμός κατά των Χριστιανών. Μαθεύτηκε, λοιπόν ότι και ο Φωκάς ο Κηπουρός ήταν Χριστιανός. Αμέσως ο άρχοντας της περιοχής έστειλε στρατιώτες για να τον συλλάβουν. Ο Φωκάς που δεν τους γνώρισε, τους φιλοξένησε και τους περιποιήθηκε. Αφού πέρασαν μερικές ημέρες τους ρώτησε τον σκοπό του ταξιδιού τους. Εκείνοι υποχρεωμένοι από την φιλοξενία του φανέρωσαν το μυστικό, ότι ζητούν τον Φωκά τον Χριστιανό για να τον αποκεφαλίσουν, του είπαν μάλιστα ότι θα του χρωστούσαν μεγάλη χάρη αν τους τον φανέρωνε. Ο Άγιος Φωκάς, χωρίς να χάσει καθόλου το θάρρος του, τους είπε: «Εγώ, φίλοι μου, θα σας βοηθήσω σ’ αυτή την υπόθεση. Θα σας βρω τον Φωκά, τον ξέρω πολύ καλά και είναι εύκολο να τον έχετε στα χέρια σας».
Λέγοντας αυτά, τους άφησε στο σπίτι του και βγήκε για να σκάψει και να ετοιμάσει τον τάφο του. Αφού προσευχήθηκε όλη την νύχτα, την άλλη μέρα λέει στους στρατιώτες, ότι αυτός είναι ο Φωκάς που αναζητούσαν. Οι στρατιώτες έμειναν κατάπληκτοι και ντροπιασμένοι, και αρνήθηκαν να του κάνουν κακό, γιατί με τόση αγάπη τους είχε φιλοξενήσει. Ο Άγιος Φωκάς κατάλαβε την δυσκολία τους και τους είπε να μην διστάσουν στην πραγματοποίηση της αποστολής τους, γιατί δεν ήταν αυτοί οι υπεύθυνοι και οι αίτιοι του φόνου του, αλλά αυτοί που τους έστειλαν. Με τέτοια λόγια έπεισε τους στρατιώτες να τον αποκεφαλίσουν. Έτσι ο φιλόξενος και φιλόστοργος Άγιος Φωκάς ο Κηπουρός απήλθε προς τον Κύριο.
Οι Χριστιανοί έκτισαν στον τόπο του αποκεφαλισμού μεγαλοπρεπή εκκλησία και έβαλαν το σεπτό λείψανο του Αγίου Μάρτυρος, που έγινε πηγή παρηγοριάς για τους θλιμμένους και θεραπείας για τους ασθενείς. Όταν κινδύνευσε η πατρίδα του Σινώπη από πείνα, χάρης στην προστασία του Αγίου βρέθηκε σιτάρι. Φανερώθηκε αρκετές φορές και σε ναύτες που κινδύνευαν να καταποντιστούν στο πέλαγος και τους έσωσε από πνιγμό. Άλλοτε πάλι φάνηκε νύχτα και ξύπνησε τον πηδαλιούχο λέγοντας του να είναι έτοιμος, γιατί θα ξεσπάσει τρικυμία. Άλλες φορές τον έβλεπαν οι ναύτες σε μεγάλες θαλασσοταραχές να βοηθά πότε στα σχοινιά, πότε στα πανιά ή άλλοτε να προστατεύει το πλοίο, για να μην πέσει σε ξέρα ή σε βρόχους. Έτσι γεννήθηκε στους ναύτες η συνήθεια να έχουν τον Άγιο Φωκά ομοτράπεζο. Όταν καθόταν στο τραπέζι, αγόραζε ένας από τους ναύτες το μερίδιο του Αγίου. Την άλλη ημέρα το αγόραζε άλλος, και έτσι συγκέντρωναν χρήματα, τα οποία, όταν έφθανε το πλοίο στον προορισμό του, τα μοίραζαν στους φτωχούς. Αλλά και οι θεραπείες που έκανε ο Άγιος είναι πολλές. Σ’ άλλους παρουσιάζονταν στον ύπνο, σ’ άλλους ενεργούσε αόρατα. Έτσι ο ασήμαντος και ταπεινός, αλλά και ο ευσεβής και φιλάνθρωπος κηπουρός Φωκάς, αξιώθηκε λόγω της αρετής του, να θαυματουργεί και να τιμάται από τους Χριστιανούς. Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Ήδει χάριν σοι σου χάριν θνήσκων Λόγε,
Φωκάς ο Mάρτυς τω διά ξίφους τέλει»

Ελευθέριος Σαββουλίδης για το Thalassa Karadeniz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου